Gebruik nooit water bij olie en of vetbranden

Branden met frituurvet en -olie staan bekend als de gevaarlijkste branden. Deze branden ontstaan doordat het vet of de olie bij een verhoogd temperatuur verhit raken, bijvoorbeeld door een vergeten frituurpan. Zodra het vet een temperatuur van ongeveer 360°C bereikt zal het spontaan gaan branden en kan het met een normale schuimblusser niet geblust worden. Een schuimblusser zonder F brandklasse heeft in principe hetzelfde catastrofale effect als puur water op een vetbrand; check dus altijd eerst uw brandblusser voordat je deze gebruikt op een olie- of vetbrand. Dit kan grote gevolgen hebben voor de directe omgeving. Het vuur kan snel om zich heen grijpen en zich verspreiden via het afzuigkanaal. Water maakt een vetbrand alleen maar erger en bovendien leidt het opspattende brandende vet vaak tot brandwonden.

Waarom heeft water zoveel invloed bij een olie en of vetbrand?

  • Water is een polaire stof en vet is een apolaire stof, deze lossen nooit op.
  • Water heeft een veel hogere dichtheid dan vet en zakt direct naar de bodem van de pan.
  • H2O zet bij 100°C wel meer dan 2000 maal uit en verandert in stoom.
  • De olie wordt door het uitzetten van het water ook nog eens naar de bovenkant van de pan geduwd.
  • Er komt door het water meer zuurstof bij de olie waardoor de vlammen flink toenemen.

Wat te doen bij een vet of olie brand?

  • Blijf rustig en houd het hoofd koel
  • Bedek zo mogelijk de handen om spetters op de huid tegen te houden.
  • Schakel de stroom uit en draai het gas dicht of zet de frietpan uit
  • Zet direct uw afzuigkap uit
  • Bij een simpele vlam in de pan, kunnen de vlammen worden afgedekt door de bijbehorende deksel
  • Beschik je over de juiste blusmiddelen, en probeer te blussen
  • Waarschuw bij twijfel altijd de brandweer (112)

Juiste brandblusser kopen? Hier kunt u de juiste blusmiddel vinden

Terug naar overzicht

Advies nodig?

Heb jij geen idee welke brandblusser voor jou geschikt is?